top of page
בדיקת מצלמה יד שניה.00_02_09_19.Still001

לקנות או לא לקנות

ציוד צילום יד שניה?

המדריך המלא לבדיקת מצלמות ועדשות לפני רכישה

לקראת רכישה של מצלמה או עדשה חדשה אבל התקציב קצת לחוץ?

רכישת ציוד צילום ביד שניה יכולה לחסוך לכם מאות אם לא אלפי שקלים, אך גם יכולה לעלות לכם ביוקר במידה ואינכם יודעים כיצד לבדוק את הציוד במועד הרכישה.

המדריך שכאן יחסוך לכם כסף, כאבי ראש ואת עוגמת הנפש שיכולה להגרם מקניה של ציוד תקול או בלוי מיד שניה.

JH4B2509.00_01_02_02.Still011.jpg

וידוי אישי- מעולם לא רכשתי מצלמה חדשה מחנות. כל מצלמותי מאז ועד היום - קניתי מיד שניה.

אז כבר הבנתם איזה סוג מצלמה הכי מתאים עבורכם, וכבר יצרתם לעצמכם Wish-List של עדשות מסוגים שונים, ואז גיליתם את האמת הכואבת- רשימת הקניות שלכם חורגת מהתקציב שהגדרתם.

כיום, ציוד צילום הינו זול משמעותית מבעבר. מצלמות דיגיטליות  משוכללות הפכו להיות דבר נגיש להרבה יותר אנשים מפעם. עם זאת, לפעמים אנו עשויים למצוא את עצמינו עם ציפיות גבוהות לציוד ביחס לסכום שהקצבנו, וכאן נותרת לנו הברירה- לוותר על העדשה / המצלמה הנחשקת, להסתפק באחת פשוטה וזולה יותר, או לחילופין- לחפש את הציוד המבוקש ביד שניה.

כיום כמעט כל מוצר שקיים בחנות צילום: מצלמה, עדשה או ציוד היקפי - ניתן לרכוש ביד שניה ובמחירים מאוד מפתים.

המחירים למצלמה או עדשה ביד שניה יכולים לרדת לפחות ממחצית המחיר של המוצר בחנות. במקרים מסוימים ברי המזל בינינו יכולים "ליפול" על מציאות מטורפות של דגמים ישנים שכבר לא נמכרים בחנויות, במחירי רצפה.

עם זאת, ברכישה מיד שניה ישנה בעייתיות- כיצד אנחנו יכולים לוודא את מהימנותו של המוכר, שאותו אנחנו במרבית המקרים לא מכירים? כיצד נוכל לדעת מה "עבר" על הציוד אצל בעליו הקודמים, האם המצלמה אכן "ישבה בארון" כמו שהוא טוען, או שהיא בכלל "נטחנה" תחת עבודה מאומצת? לפעמים אנשים מוכרים ציוד צילום עקב חוסר שימוש או עקב רצון להשתדרג ברמה, אך יש מצבים שבהם מוכרים פחות אמינים מנסים להפתר מציוד בלוי או שאינו תקין במחירים מפתים, תוך כדי ניסיון להסתיר את הבעיה הקיימת ותוך ניצול חוסר הידע של הקונה.

הבעיה קיימת בעיקר בגופי מצלמה- אשר להם נטיה להתיישנות ולתקלות יותר מלעדשות וציוד היקפי אחר, עקב כך שהם כוללים חלקים מכאניים אשר צוברים בלאי תו"כ השימוש- כגון התריס.

לפיכך, במדריך זה נעבור על כל הדברים אותם יש לבדוק ואת השאלות שעלינו לשאול את המוכר לפני רכישת מצלמה או עדשה מיד שניה.

לפני רכישת גוף מצלמה מיד שניה:

1) בדיקת "קליקים" במצלמה-

או במילים אחרות- כמה תמונות המצלמה צילמה? הקליקים במצלמה מקבילים לכמה "קילומטראז'" רכב עבר, והם יכולים לתת לנו אינדיקציה טובה לכמה המצלמה "עבדה" וכמה התריס ושאר החלקים המכאניים בפנים שחוקים. את ענין הקליקים רצוי מאוד לברר עם המוכר עוד בשיחת הטלפון, הרבה לפני שאתם ניגשים לרכוש את המצלמה.

מוכר אמין ישלח לכם צילום מסך מתוך תוכנה אשר סופרת את כמות הקליקים אשר המצלמה ביצעה. מוכר אשר מקטין ראש, ואשר לא מסוגל לתת לכם תשובה חד משמעית לגבי כמות הקליקים שעשתה מצלמתו- מומלץ מאוד לוותר על רכישה ממנו, סביר להניח שהוא מנסה להסתיר את מידת השחיקה של המצלמה שלו.

התריס במצלמות למתחילים אמור להספיק לכ100-150 אלף קליקים, ובמצלמות מקצועיות לכחצי מליון ואף למליון קליקים. כשלאחר מכן כנראה ונצטרך להחליף את התריס, שזהו סיפור יקר שבמקרים מסוימים מוביל אותנו לקניית מצלמה חדשה. קונים את מצלמתכם הראשונה? נסו למצוא מצלמות שעברו לא יותר מכמה עשרות אלפי קליקים. אם היא חוצה את ה50 אלף, חישבו פעמיים ובידקו אותה טוב טוב.

אם המצלמה מתהדרת בכמות נמוכה של קליקים אבל היא בעלת סימני שימוש מרובים- יכול להיות שהמצלמה שימשה בעיקר לוידאו, דבר שגורם לפחות בלאי בתריס אך להתבלות מהירה יותר של חיישן המצלמה, ועל כן תצטרכו לבדוק אותו בצורה דקדקנית.

את בדיקת הקליקים ניתן לעשות ע"י אחת מהתוכנות הבאות: עבור מצלמות ניקון, עבור מצלמות קנון (מצריך הורדת תוסף לדפדפן). ויש את האתר שכאן שעובד על דגמי מצלמה נוספים.

2016-12-10_1207-1.png
JH4B2509.00_01_16_23.Still008.jpg

את כמות הקליקים שעשתה המצלמה יש לבדוק עם המוכר בטלפון, עוד לפני שאתם ניגשים לרכישה. בקשו מהמוכר צילום מסך מהתוכנה שאיתה הוא בדק את הקליקים.

Hnet-image (7).gif

2) בדיקת הביונט של המצלמה-

הביונט הינה טבעת המתכת שעליה מרכיבים את העדשה- והיא חייבת להיות שלמה ומחוזקת. בדקו שהעדשה מתלבשת עליה בצורה חלקה ושהיא אינה רועדת.

3) תקינות כפתורים וגלגלות-

שימוש מאסיבי במצלמה יכול לשחוק את המתגים, הכפתורים או הגלגלות שלה. לפני הרכישה עליכם לבדוק את התקינות של כל אלו. בידקו שהמצלמה מגיבה לשינויים בגלגלות (במצב הידני M כמובן), ושכל כפתורי המצלמה פועלים. בידקו את מידת המוחלקות של אותן גלגלות- בידקו שאינן תקועות או "דביקות", דבר אשר מעיד על שימוש מופרז והזנחה של המצלמה.

Hnet-image (8).gif

4) בדיקת חיבורי המצלמה- 

לכל מצלמה יש חיבורים רבים, שאת תקינותם חובה לבדוק-

בחלק העליון- ההוט שו ("נעל חמה" - Hot Shoe) עליו מלבישים את הפלאש ואביזרים נוספים- יש לבדוק שהוא שלם ותקין.

בחלק התחתון- ההברגה של החצובה- לבדוק שאינה שחוקה.

מצידי המצלמה- כל הכניסות השונות לכבלים, יש לבדוק שהן אכן תקינות ושהגומיות שמכסות אותן נמצאות במקומן.

JH4B2509.00_02_37_06.Still010.jpg
JH4B2509.00_02_39_23.Still009.jpg
JH4B2509.00_02_52_10.Still007.jpg

5) בדיקה קוסמטית-

בדיקה זו יכולה להעיד על מידת האחריות של המוכר כלפי הציוד שלו. יש לבדוק המצאות שפשופים, בעיקר בתחתית המצלמה, המצאות של שריטות על המסך או גומיות שמתפרקות- אלו מעידות על הזנחה של המצלמה ובמקרים מוגזמים רצוי מאוד לא לקנות.

6) בדיקת חיישן המצלמה-

זוהי בדיקה קצת יותר דקדקנית שעלולה גם לקחת זמן, אך היא חשובה מאוד שכן היא יכולה לחשוף המצאות של פיקסלים שרופים או תקועים בחיישן המצלמה, דבר בעייתי לתיקון. פיקסלים שרופים יכולים להווצר עקב שינויי טמפ' קיצוניים, עקב חשיפת החיישן לקרני לייזר או לתאורה בוהקת אחרת. איך עושים זאת? צלמו בעזרת המצלמה משטח חלק ובהיר- דף, קיר, או את השמיים במהלך היום. לאחר מכן סרקו את כל התמונה שהתקבלה לאורכה ולרוחבה בחיפוש אחר פיקסלים שרופים. ניתן לעשות זאת ע"י העברה של התמונה למחשב והסתכלות במסך גדול, דבר שלא לכל מוכר תהיה סבלנות כלפיו, אך ניתן לעשות זאת גם ע"י הסתכלות במסך המצלמה תו"כ שימוש בזכוכית המגדלת להתקרבות אל הפיקסלים.

olu-piksel-anlama.png

דוגמאות לפיקסלים תקולים בחיישן המצלמה

בדיקת עדשה יד שניה הינה חשובה לא פחות. עדשות בניגוד לגופים נשמרות טוב יותר לאורך זמן, ולכן סביר להניח שבמהלך חיפוש בלוחות יד שניה אתם תמצאו מגוון לא קטן של עדשות, שחלקן "עתיקות" מאוד ובמחירים מאוד מפתים.

Hnet-image (9).gif

לפני רכישת עדשה מיד שניה יש לבדוק את הדברים הבאים:

1) בידקו שגלגלות העדשה- הזום ופוקוס עובדות חלק:

הצמידו את האוזן לעדשה שלכם תוך כדי סיבוב הגלגלות, זה יאפשר לכם לשמוע אם יש גרגרי חול או אבק שתקועים בפנים. עדשה עם גלגלות מאובקות ושחוקות עלולה להקשות על פעולת הפוקוס האוטומטי. גרגרי חול מעידים על כך שהעדשה כנראה נפלה מתישהו במהלך הצילומים.

2) בידקו אם הפוקוס האוטומטי עובד כהלכה-

בכל אורכי המוקד של העדשה.

ביחרו נושא ברור להתפקסות, כזה שיהיה קונטרסטי ומואר דיו, שיאפשר לעדשה להתפקס בקלות. אם הפוקוס האוטומטי לא פוגע כמו שצריך בחלק מאורכי המוקד או בכולם- כנראה שהעדשה צריכה כיול- דבר שיעלה לכם עוד כסף במעבדה.

Hnet-image (6).gif
Hnet-image (5).gif

3) בדיקת שריטות על העדשה!

ביחנו היטב את עצמית העדשה (הזכוכית החיצונית- זו שהכי קרובה לאובייקט המצולם) ובידקו אם יש עליה סדקים או שריטות. שריטות על העוצמית יכולות לגרום לעיוותים ולהבזקי אור מציקים להופיע על תמונותיכם. זהו ענין שכמעט בלתי אפשרי לתיקון והוא מצריך החלפה של העצמית אשר עולה לא מעט כסף, ועל כן חשוב מאוד לבדיקה.

לסיכום- קניית ציוד צילום יד שניה היא הזדמנות עבורכם לחסוך מאות ואלפי שקלים אך היא טומנת בחובה סיכון. פיקחו עיניים, אל תתביישו לשאול שאלות והקשיבו לתחושות הבטן שלכם. שיהיה המון בהצלחה!

רוצים ללמוד עוד? קורסי הצילום - ONLINE

ללמוד צילום בקצב שלכם, בזמנכם הפנוי ובגובה העיניים.

שיעורי וידאו

מאמרים ומדריכים נוספים

התחילו כבר עכשיו ללמוד כיצד לצלם תמונות מוצלחות יותר, בכל סוג של מצלמה, או סמארטפון.

Screenshot (38).jpg

מוזמנים ליצור איתי קשר בכל שאלה:

מי אני?

שמי בעז פרדקין, צלם מקצועי ומורה לצילום. בעל נסיון של 14 שנים בצילום בתחומים שונים: אירועים, צילום תיעודי, חיי לילה, מוצרים, עסקים ועוד. מלמד צילום ומנחה קורסים למתחילים ולמתקדמים וכן מלווה בעלי עסקים להשגת מטרותיהם ה"צילומיות" לעסק.

ב2014 פתחתי את קורס הצילום הראשון שלי בחצר ביתי דאז בבאר שבע. מאז, העברתי עשרות קורסי צילום פרונטאליים בת"א וב"ש.

2020 היוותה נקודת מפנה לכולנו. עבורי, היא סימנה מעבר לעולם הדיגיטל והלימוד המקוון במלוא העוצמה. אני מזמין אתכם ללמוד אצלי צילום אונליין- בקצב שלכם, בזמנכם הפנוי ובגובה העיניים- בלי לצאת מהבית.

Thanks! Message sent.

לשאלות, דיונים ומידע צילומי מעניין ומעשיר,

הצטרפו לקהילת "שאל צלם" בפייסבוק!

שאל צלם חדש 2 עיגול.png
bottom of page