איזו מצלמה כדאי לי לקנות?
הכל על סוגי מצלמות
אז החלטתם לקפוץ ראש אל תוך עולם הצילום ולקנות את מצלמתכם הראשונה.
אחת כזאת שתתאים לכם בול, שתהיה תפורה למידותיכם ותשרת אתכם באש ובמים.
ואז גיליתם שיש בערך מיליון סוגי מצלמות, חברות, דגמים ומספרים, וקצת הלכתם לאיבוד.
אל דאגה! המדריך שכאן יעשה לכם סדר בבלאגן, ויעזור לכם סוף סוף לבחור את האחת.
DSLR, מירורלס, פוקט, קנון, סוני, ניקון... בחירת מצלמה ראשונה יכולה להראות כמשימה בלתי אפשרית. מרבית הצלמים בתחילת דרכם רוכשים את המצלמה הראשונה בצורה אקראית- לפי תחושה, או לפי מה שהמוכר בחנות יודע למכור. בחירת מצלמה בצורה מושכלת, כזאת שתתאים לכם, תחסוך לכם כסף, זמן וכאבי ראש, וגם לגרום לכך שתצלמו איתה הרבה יותר.
במדריך זה נסקור את כל סוגי המצלמות שקיימים כיום בשוק, ונבין מהי המצלמה המומלצת ביותר עבורכם. בואו נתחיל!
בעולם הצילום כיום, ישנם 4 סוגים עיקריים של מצלמות:
1) מצלמות פוקט - מצלמות קטנות וקלות, פשוטות מאוד לתפעול אך מאוד מוגבלות מבחינת איכות התמונה והשליטה. יש להן עדשה אחת שאינה ניתנת להחלפה, ופעולת הצילום תבוצע דרך המסך שעל גבי המצלמה. הסיבה העיקרית שבגללה לא הייתי ממליץ על סוג זה של מצלמות, היא שכיום לכולנו יש סמארטפונים שעושים את העבודה כמעט באותה הקלות והאיכות כמו מצלמות הפוקט. לכן, הייתי ממליץ לחסוך את הכסף לאחד מסוגי המצלמות הבאים.
2) Digital Single Lens Reflex - DSLR - אלו אותן מצלמות שחורות וגדולות שיוצא לכם לראות אצל צלמים מקצועיים. ההבדל המהותי בינה לבין מצלמות הפוקט היא שהעדשה מתפרקת מהמצלמה וניתן להחליף אותה באחרת, מה שהופך אותה למצלמה הרבה יותר גמישה וורסטילית, שבבוא העת נוכל לשדרג ולקנות עבורה עדשות נוספות שיתאימו לתחומי צילום נוספים.
מצלמות DSLR מפיקות תמונות באיכות גבוהה, הן מהירות, עמידות וגם יכולות להיות מורכבות לתפעול, ויצריכו מכם... כמה מפתיע, ללמוד לצלם.
3) דמוי SLR- נקראות גם מצלמות Bridge, והן אכן מאוד דומות למצלמות הDSLR. הן שחורות ובעלות עדשה שבולטת מתוך גוף המצלמה, אבל ממש כמו הפוקט, העדשה הזו קבועה ואינה ניתנת לחילוף, ולכן בבוא העת, לא נוכל לשדרג את עדשת המצלמה. איכות הצילום משופרת ביחס לפוקט, יש הרבה יותר מנגנונים ואופציות לכיוונון, ולעיתים למצלמות אלו יש ביצועי זום מרשימים. בדגמים מסוימים יש זום אופטי של x50 ואף יותר. סוג זה של מצלמות מומלץ למי שמעונין פחות ב"התעסקות" עם המצלמה ולמי שמעדיף משהו פשוט וקומפקטי יחסית.
4) מירורלס- שחקנית חדשה יחסית בשוק, אך שימו לב- ללא ספק מדובר בעתיד של עולם המצלמות. כבר כיום, סוג זה של מצלמות מהווה נתח שוק יפה גם אצל צלמים מקצועיים, וגם בתחום הצילום החובבני. אפשר לומר שהמירורלס היא מעין בן כלאיים של מצלמות הפוקט והDSLR. יש לה את האיכויות והפיצ'רים המתקדמים של מצלמת DSLR, ואת הקומפקטיות והמשקל של מצלמת פוקט.
במצלמת מירורלס ניתן להחליף את העדשה לעדשות אחרות ממש כמו בDSLR, וחלק גדול מהחלקים המכניים שהיו במצלמת הריפלקס, כדוגמת המראה והתריס, הוסרו או הוקטנו. כך קיבלנו מצלמה איכותית ומתקדמת בחצי מהמשקל של מצלמת DSLR. כיום מצלמות המירורלס כבר שולטות בענף הוידאו בגלל הטכנולוגיה המתקדמת שלהן שכוללת פוקוס מתקדם, זיהוי ומעקב אחרי פנים ועוד פיצ'רים חדישים. ואם אתם שואלים אותי, לא יאוחר היום שבו היא תכבוש גם את ענף הסטילס.
ועכשיו, אחרי שאנחנו בקיאים בסוגי המצלמות השונים שקיימים כיום בשוק, הגיע הזמן לחשוב איזו מצלמה תתאים לכם.
בכדי לפשט את הענין, ניצור לנו תיעדוף על פי שלושה שיקולים עיקריים שעליכם לקחת בחשבון:
1) התקציב שלכם -
תמיד אני ממליץ לתלמידי להתחיל בקטן. לרכוש תחילה מצלמה ועדשה בסיסיים ולראות איפה הצילום פוגש אתכם בחיים- האם אתם נהנים לצלם וליצור? האם אתם אוהבים את ההתעסקות עם המצלמה? האם הייתם רוצים ללמוד אותה יותר לעומק? במידה ועניתם באופן חיובי ונלהב על שאלות אלו, תוכלו להמשיך ולשדרג את הציוד שלכם בהדרגה. אל תשכחו שמצלמות מקצועיות ומשוכללות דורשות ידע רב ובקיאות בתפעול, ולכן לא הייתי ממליץ בשלב ההתחלתי "לפוצץ" סכום כסף גדול על מצלמה מתקדמת.
כך או כך, לטובת המצלמה הראשונה שלכם, תצטרכו להפרד מסכום של 1500-3000 שקלים. כמובן שאם התקציב שלכם קצת לחוץ, חיפוש מצלמה יד שנייה יכול להוות פתרון טוב, רק שימו לב שאתם בודקים את המצלמה טוב טוב לפני הרכישה. מידע נוסף על כל מה שחשוב לבדוק במצלמה לפני רכישה מיד שניה, תוכלו למצוא כאן.
* בסרטון שכאן אני ממליץ על מספר דגמי מצלמות למתחילים בפחות מ2000 ש"ח- שווה בדיקה!
2) הצרכים שלכם -
חישבו על השימושים שאתם צופים לעשות עם המצלמה. אם אתם מתכננים לטייל עם המצלמה הרבה, תעדיפו מצלמה קלה וקומפקטית יותר. אם הוידאו חשוב לכם, אולי כדאי לקנות מצלמה שמאפשרת הקלטת וידאו באיכות גבוהה כמו המירורלס. בנוסף, תשאלו את עצמכם האם בא לכם ללמוד צילום ולהכיר את המצלמה לעומק, שכן מצלמות מסוימות יותר פשוטות לתפעול כמו הדמוי SLR, ואחרות, כגון הDSLR והמירורלס, מצריכות ידע והבנה.
3) גודל/משקל-
זהו פקטור חשוב ביותר, והוא עלול לקבוע האם ועד כמה באמת תשתמשו במצלמה החדשה. מנסיון, תלמידים שלי אשר קנו מצלמה קלה וקומפקטית, צילמו בה יותר, מאשר תלמידים שקנו מצלמות גדולות וכבדות. לכן, אם נראה לכם שהמשקל והגודל עלולים להוות בעיה, אולי שווה להשקיע במצלמה קומפקטית כמו המירורלס או הדמוי SLR. עדיף מצלמה קטנה ופשוטה שבה אתם משתמשים בתכיפות, מאשר מצלמה גדולה ומקצועית אשר יושבת בארון ומעלה אבק.
אז אחרי שעניתם לעצמכם על כל השאלות שבמדריך, סביר להניח שאתם כבר יודעים איזה סוג מצלמה הכי מומלץ עבורכם.
אם אתם מתלבטים לגבי רכישת עדשה, ורוצים להבין את עולם העדשות טוב יותר, בדיוק בשביל זה הכנתי את המדריך הזה.
ואם כבר רכשתם מצלמה, וכל מה שנותר לכם הוא ללמוד לצלם... אני מזמין אתכם להמשיך לגלול את הדף ולהעיף מבט בקורסי הצילום שלי :)
רוצים ללמוד עוד? קורסי הצילום - ONLINE
ללמוד צילום בקצב שלכם, בזמנכם הפנוי ובגובה העיניים.
מאמרים ומדריכים נוספים
התחילו כבר עכשיו ללמוד כיצד לצלם תמונות מוצלחות יותר, בכל סוג של מצלמה, או סמארטפון.
מוזמנים ליצור איתי קשר בכל שאלה:
מי אני?
שמי בעז פרדקין, צלם מקצועי ומורה לצילום. בעל נסיון של 14 שנים בצילום בתחומים שונים: אירועים, צילום תיעודי, חיי לילה, מוצרים, עסקים ועוד. מלמד צילום ומנחה קורסים למתחילים ולמתקדמים וכן מלווה בעלי עסקים להשגת מטרותיהם ה"צילומיות" לעסק.
ב2014 פתחתי את קורס הצילום הראשון שלי בחצר ביתי דאז בבאר שבע. מאז, העברתי עשרות קורסי צילום פרונטאליים בת"א וב"ש.
2020 היוותה נקודת מפנה לכולנו. עבורי, היא סימנה מעבר לעולם הדיגיטל והלימוד המקוון במלוא העוצמה. אני מזמין אתכם ללמוד אצלי צילום אונליין- בקצב שלכם, בזמנכם הפנוי ובגובה העיניים- בלי לצאת מהבית.
לשאלות, דיונים ומידע צילומי מעניין ומעשיר,
הצטרפו לקהילת "שאל צלם" בפייסבוק!