top of page

סמלים ומספרים על העדשה

במדריך שכאן נפרש ונסביר את כל סוגי הסימונים השונים שמופיעים על עדשת המצלמה שלכם. דרכם נוכל להבין יותר לעומק את מאפייני העדשה שלנו, נדע להתאים עדשות טוב יותר לסיטואציות צילומיות שונות וגם נהיה בקיאים יותר ברכישת העדשה הבאה שלנו.

תנסו להזכר בביקור האחרון שלכם בחנות צילום. קיר שלם בדרך כלל יוקדש לעדשות מצלמה, אשר יושבות להן בנחת בקופסאות קרטון מהודרות, מקושטות במלא סמלים, אותיות ומספרים שונים. לא רק שהבנת הסימולים השונים יכולה לעזור לכם לרכוש את העדשה הנכונה והמדויקת עבורכם, היא גם יכולה לעזור לכם בצילומים עצמם. במדריך זה נעבור על כל אותם סימונים, סמלים, אותיות ומספרים שקיימים על העדשות שלנו.

נקודת ההברגה של העדשה

נתחיל במשהו בסיסי:

1) הנקודה שבחלק התחתון של העדשה:

 

לרב היא תהיה בצבע אדום או לבן. התפקיד שלה הוא לעזור לנו להבריג את העדשה על המצלמה בצורה נכונה. פשוט תצמידו את הנקודה של העדשה, לנקודה שעל המצלמה, תחברו אותן אחת לשניה ותסובבו.

אורכי המוקד של העדשה

2) אורכי המוקד של העדשה:

 

אלו המספרים שלידם מופיע הסימון mm. והן מתארות את ערכי הזום של העדשה.

בעדשות זום נוכל למצוא 2 ערכים שרשומים על העדשה עם מקף ביניהם- למשל 24-105mm. הערך הראשון (24) יתאר את הזום המינימלי- הזוית הכי פתוחה של העדשה, והערך השני (105) יתאר את הזום המקסימלי- הזוית הכי סגורה של העדשה.

בעדשות זום, אותם אורכי מוקד יופיעו גם כסקאלה על טבעת הזום של העדשה, מה שיכול לעזור לנו להתכוונן על אורך המוקד איתו נרצה לצלם.

בעדשות פריים (קבועות), יופיע לנו ערך אחד, ולידו הסימון mm. זהו אורך המוקד הקבוע של העדשה, למשל- 35mm.

כדי להבין יותר לעומק את המשמעות של אורכי המוקד ואת סוגי העדשות השונים שקיימים בשוק, אתם מוזמנים להציץ במדריך העדשות שכאן

מפתח הצמצם הגדול ביותר של העדשה יהיה כתוב מימין לנקודותיים

3) מפתח הצמצם הגדול ביותר של העדשה:

הוא מתואר על ידי המספר שמופיע מימין לנקודותיים. למשל כאן, הצמצם הפתוח ביותר שניתן להגיע אליו הוא F/1.4.

שימו לב שבעדשות מסוימות, כמו למשל בעדשות קיט ובעוד עדשות פשוטות וזולות, יש שני ערכים ליד הנקודותיים.

בעדשות אלו הצמצם נסגר בהדרגה ביחד עם הזום של העדשה. למשל כאן, כאשר נהיה בזום המינימלי, נוכל לפתוח את הצמצם עד ל3.5, וככל שנעשה "זום אין" הצמצם יסגר בהדרגה עד ל 5.6.

המשמעות היא שכאשר נעשה זום אין בעדשות מסוג זה, אנחנו נאבד כמות מסוימת של אור, ונצטרך לשנות את נתוני הצילום בהתאמה, למשל להרים ISO או להוריד מהירות תריס.

במרבית עדשות הזום עם זאת, ערך הצמצם נשאר קבוע בכל אורך מוקד, כך שהוא מאפשר לנו לשחק עם הזום תו"כ הצילום מבלי שנצטרך לשנות את נתוני הצילום- כך שהחשיפה תשאר קבועה כל עוד לא ישתנו תנאי התאורה. וכך גם עומק השדה המתקבל לא יפגע כתוצאה מביצוע זום אין.

השפעת סגירת הצמצם על החשיפה
השפעת השינוי בזום על ערך הצמצם בעדשת הקיט

שימו לב כיצד השינוי באורך המוקד בעדשת הקיט גורם לסגירת הצמצם והפחתת כמות האור בהדרגה.

סימון קוטר העדשה
קוטר העדשה גם יהיה קוטר הפילטר אותו תקנו

4) הסימול Ø:

לרוב יופיע בחלקה הקדמי של העדשה, בהיקף של העוצמית (הזכוכית הקדמית ביותר של העדשה). הוא מתאר את קוטר העדשה שלנו במילימטרים. הנתון הזה חשוב כאשר אנחנו רוצים להתאים לעדשה שלנו אביזרים אשר מתחברים בחלקה הקדמי, כגון פילטרים שונים שיכולים לעזור לנו בצילום נופים, דיאופטרים לצילומי מאקרו, מגן שמש או מכסה לעדשה.

סקאלת טווחי הפוקוס של העדשה

5)  טווחי הפוקוס של העדשה:

 

לכל העדשות יש פוקוס מקסימלי באינסוף, אבל לכל עדשה יש מרחק פוקוס מינימלי משלה, כלומר- המרחק המינימלי שנצטרך להתרחק ממושא הצילום שלנו בכדי שהעדשה תוכל להתפקס עליו בהצלחה. ודאי שמתם לב שיש גבול למרחק שממנו נצליח להתפקס על עצמים, וכמעט כל אחד מאיתנו ניסה מתישהו לרכון עם המצלמה לתוך פרח עד שהבנו שהעדשה לא מצליחה להתפקס מאותו מרחק קצר.

הטווחים בדרך כלל יסומנו בעדשה במטרים וברגל (m/ft).

בחלק מהעדשות תהיה לנו חלונית קטנה או סקאלה עם הטווחים השונים.

בעדשות אחרות יהיה רשום רק מרחק הפוקוס המינימלי, בדרך כלל עם המילה Macro או עם סימון של פרח לידו. 

לסקאלת הטווחים האלו יש שימושים מגוונים: הם יכולים לעזור לנו במידה ונרצה להתפקס באופן ידני, למשל בצילום וידאו. או למשל כאשר אנחנו רוצים להתפקס על המרחק ההיפר פוקלי של העדשה בצילומי כוכבים, נופים או בצילומי רחוב.

עוגן

מרחק הפוקוס המינימלי

0.45 מ', זה הכי קרוב שנוכל להיות למצולם ולקבל תמונה מפוקסת.

מרחק הפוקוס המינימלי של העדשה
1V0B0036.00_02_50_03.Still009.jpg

את אותו המרחק המדובר מהמצולם, בניגוד לאינטואיציה שלנו, אנחנו לא מודדים מהעדשה עצמה, אלא מחיישן המצלמה.

כיצד יודעים היכן החיישן של המצלמה יושב?

בחלקה העליון של המצלמה שלכם (כמעט בכל מצלמה קיימת), נמצא סימול קטן שמאוד מזכיר את הסימול של קוטר העדשה. הוא נקרא "פי" ומסומל כך: Φ. הוא מסמל את המישור עליו החיישן יושב בתוך המצלמה, מה שנקרא באנגלית- Focal Plane.

מנקודה זו נוכל למדוד במדויק את מרחקנו אל המצולם.

402789.image0.jpg
Image-Stabilization-HowTo-1.jpg

6) מייצב תמונה (Stabilizer):

עשוי להופיע על עדשתכם עם אחד מהסימונים הבאים בהתאם ליצרנית העדשה-

קנון - (IS (Image Stabilizer

ניקון - (VR (Vibration Reduction

סוני - (OSS (Optical Steady Shot

סיגמא - (OS (Optical Stabilization

טמרון - (VC (Vibration Compensation

כל אלו הם שמות שונים שיצרני המצלמות נתנו לפיצ'ר מייצב התמונה שלהן, אך ברב המקרים מדובר כמעט באותו הדבר. מרבית מייצבי התמונה בעדשות השונות מבוססים על אלמנט זכוכית אשר "צף" בתוך גוף העדשה. כאשר העדשה מזהה רעידות או תנודות במהלך הצילום, האלמנט הנ"ל נע בכיוון ההפוך לכיוון התנודה. בכך הוא מקזז את הרעידות במהלך הצילום, ומאפשר לנו להפיק תמונות חדות יותר, גם במהירויות תריס נמוכות יחסית וגם באורכי מוקד גדולים.

מייצב תמונה הוא פיצ'ר שחשוב מאוד בעדשות ארוכות טווח, שכן ככל שאורך המוקד בצילום גדול יותר, כל רעידה במהלך הצילום תהיה משמעותית יותר ותיצור הרבה יותר טשטוש תנועה, מאשר בעדשה רחבה. 

לסיכום- אחד הדברים החשובים לנו בתור צלמים, הוא היכרות מעמיקה עם הציוד שלרשותינו- היכולות שלו וכמובן גם המגבלות שלו. הסימונים, המספרים או האותיות על העדשה שלכם יכולים להיות שונים מאשר אלו שהוצגו כאן במדריך, אבל הבסיס בעיקרו זהה, והסימונים השונים יאפשרו לכם להכיר טוב יותר את העדשה שלרשותכם ובבוא העת גם יעזרו לכם במלאכת הצילום.

רוצים ללמוד עוד? קורסי הצילום - ONLINE

ללמוד צילום בקצב שלכם, בזמנכם הפנוי ובגובה העיניים.

שיעורי וידאו

מאמרים ומדריכים נוספים

התחילו כבר עכשיו ללמוד כיצד לצלם תמונות מוצלחות יותר, בכל סוג של מצלמה, או סמארטפון.

Screenshot (38).jpg

מוזמנים ליצור איתי קשר בכל שאלה:

מי אני?

שמי בעז פרדקין, צלם מקצועי ומורה לצילום. בעל נסיון של 14 שנים בצילום בתחומים שונים: אירועים, צילום תיעודי, חיי לילה, מוצרים, עסקים ועוד. מלמד צילום ומנחה קורסים למתחילים ולמתקדמים וכן מלווה בעלי עסקים להשגת מטרותיהם ה"צילומיות" לעסק.

ב2014 פתחתי את קורס הצילום הראשון שלי בחצר ביתי דאז בבאר שבע. מאז, העברתי עשרות קורסי צילום פרונטאליים בת"א וב"ש.

2020 היוותה נקודת מפנה לכולנו. עבורי, היא סימנה מעבר לעולם הדיגיטל והלימוד המקוון במלוא העוצמה. אני מזמין אתכם ללמוד אצלי צילום אונליין- בקצב שלכם, בזמנכם הפנוי ובגובה העיניים- בלי לצאת מהבית.

Thanks! Message sent.

לשאלות, דיונים ומידע צילומי מעניין ומעשיר,

הצטרפו לקהילת "שאל צלם" בפייסבוק!

שאל צלם חדש 2 עיגול.png
bottom of page