הכל על
עומק שדה
בעז פרדקין
אם למדתם או התעניינתם בצילום באופן כזה או אחר אין סיכוי שלא נתקלתם במושג שנקרא "עומק שדה (Depth Of Field)". זהו אחד המושגים החשובים והבסיסיים ביותר בעולם הצילום והוא משפיע רבות על אופי התמונה. במדריך שכאן נסביר בהרחבה את המשמעות של עומק השדה ונתאר את כל הגורמים שמאפשרים לנו לשלוט עליו במהלך הצילום.
עומק שדה הוא האיזור בתמונה אשר יראה חד וברור, לפני ואחרי הנקודה אליה אנחנו מפקסים. עומק השדה בתמונה נע על הסקאלה שבין "רדוד" ל"גדול".
כשאומרים "רדוד", הכוונה, שבאופן יחסי הנקודה שעליה ממקדים תהיה חדה, וכל שטח התמונה שלפני ואחרי אותה נקודה- יהיו מטושטשים. עומק שדה "גדול" לחילופין, אומר שגם השטח שמלפני ואחרי יהיו חדים וברורים באופן יחסי.
בתחומי צילום שונים נוהגים להשתמש בעומקי שדה מסוימים.
עומק שדה רדוד- מאפשר לי ליצור הפרדה בין האובייקט לרקע שלו ובכך להפוך אותו לבולט ומשמעותי. עומק שדה רדוד פופולרי בצילומי פורטרטים, ביוטי, בע"ח, צילומי ארט ובעוד תחומים שבהם נרצה "לקדש" את האובייקט המצולם.
לעומת זאת, עומק שדה גדול- מאפשר לי לתפוס פרטים רבים בצורה חדה בכל עומקי התמונה, ועל כן הוא בא לידי ביטוי בצילומי נופים, מאקרו, סטודיו ועוד תחומים שבהם נרצה את כל הפריים שלנו חד וברור.
אז אם ברצונכם ללמוד כיצד לשלוט בעומק השדה שאתם מקבלים, בכדי להתאים אותו לאופי התמונה שאתם רוצים לצלם, או סתם בכדי להוציא תמונות עם בוקה מטורף (Bokeh- הטשטוש הזה מאחורה שכולנו אוהבים)- תמשיכו לקרוא, כי במאמר זה נעשה סדר בכל המנגנונים והגורמים שיאפשרו לנו לקבל את עומק השדה שאנחנו רוצים.
ישנם 4 גורמים עיקריים שמשפיעים על עומק השדה המתקבל ועל טשטוש ה"בוקה":
1) הגורם הפופולרי ביותר הוא מפתח הצמצם של העדשה:
ככל שמפתח הצמצם גדול יותר (קרי- צמצם פתוח יותר = ערך הF קטן יותר) נקבל עומק שדה רדוד יותר- יותר טשטוש ברקע והפרדה ברורה יותר בין האובייקט לרקע. וההפך- ככל שמפתח הצמצם קטן יותר (קרי- צמצם סגור יותר = ערך הF גדול יותר) נקבל עומק שדה גדול יותר- יותר פוקוס וחדות בכל עומקי התמונה.
לחובבי Bokeh מושבעים, הייתי ממליץ לקנות לפחות עדשת "פריים" אחת. אלה מתהדרות במפתחי צמצם גדולים יותר מעדשות הזום, מה שמאפשר לנו הגעה לעומקי שדה רדודים הרבה יותר (ויתרונות נוספים רבים שאמנה במאמר אחר).
F/1.6
מיפתח צמצם גדול = צמצם פתוח = F נמוך = עומק שדה רדוד
F/8
מיפתח צמצם קטן = צמצם סגור = F גדול = עומק שדה גדול
2) אורך המוקד, או במילים אחרות, הזום של העדשה, משפיע רבות על עומק השדה המתקבל. ככל שאנחנו יותר זום-אין (אורך מוקד גבוה יותר), כך עומק השדה יהיה רדוד יותר וההפך. לפעמים, אורך המוקד משפיע הרבה יותר על עומק השדה מאשר מפתח הצמצם בו השתמשנו. בדוגמא שכאן תוכלו לראות 2 תמונות שצולמו מאותו מרחק, האחת עם עדשת 85mm והשניה עם עדשת 35mm. למרות שב35mm השתמשתי בצמצם פתוח יותר (1.6 לעומת 2.2), עדיין קיבלתי עומק שדה רדוד יותר משמעותית ב85mm, שימו לב לטשטוש של העצים מאחורה שהרבה יותר נראה לעין כאשר מצלמים באורך מוקד זה. לפיכף, כאשר ברצונכם להשיג עומק שדה רדוד, תנו עדיפות לעדשות צרות, וכאשר אתם מעדיפים לקבל עומק שדה גדול, תנו עדיפות לעדשות רחבות.
85mm | F/2.2
אורך מוקד גדול (עדשה צרה) = עומק שדה רדוד
35mm | F/1.6
אורך מוקד קטן (עדשה רחבה) = עומק שדה גדול
3) הדרך הזו רלוונטית לכל צלם באשר הוא. זה לא משנה אם אתם מצלמים עם מצלמה מקצועית, חובבנית או סמארטפון, חשוב שתדעו שככל שתתקרבו יותר למושא הצילום כך תקבלו עומק שדה רדוד יותר- וההיפך. למרחק הפיזי שלנו מהמצולם יש השפעה ישירה על עומק השדה בתמונה. התפקסות על אובייקט קרוב יותר תגרור עומק שדה רדוד יותר ורקע מטושטש יותר. התפקסות על אובייקט מרוחק, תיצור לנו עומק שדה גדול יותר ורקע מפוקס כמעט כמו האובייקט. שימו לב כיצד הרקע הסלעי שמאחורי המצולמת נהיה מטושטש יותר ויותר ככל שמתקרבים אליה פיזית.
4) גודל החיישן של המצלמה- עומק השדה משתנה בהתאם לסוג המצלמה בה אתם משתמשים. במצלמות עם חיישן גדול יותר (FullFrame לעומת APS-C למשל) נקבל עומק שדה רדוד יותר באופן אוטומטי בכל תמונה שנצלם. הסיבה נעוצה באופטיקה של קרני האור והשבירה שלהם על קו החיישן. במצלמות סמארטפון, שבהן יש חיישן קטן מאוד, זו הסיבה שכמעט תמיד נקבל עומקי שדה גדולים בתמונות. הדבר הוביל את יצרני הסמארטפונים להשקיע בעשור האחרון בטכנולוגיות עיבוד תמונה ואלגוריתמים שמייצרים טשטוש ברקע בצורה מלאכותית- מצב דיוקן, Live Focus ועוד, זאת בכדי להתחקות אחר המראה "עתיר הבוקה" של הצילומים שמתקבלים במצלמות מקצועיות.
טיפ קטן ואחרון- דבר חשוב שלרוב צלמים מזניחים- הוא בחירת רקע מתאים- יש רקעים שפשוט נראים טוב כאשר הם מטושטשים. למשל- צמחים או עצים שדרכם חודר אור, שדות פרחים, טקסטורות מעניינות, תאורת רחוב, פנסי לדים ועוד. בנוסף- רקע שנמצא רחוק מהאובייקט שלנו יצא מטושטש ויפה יותר מאשר רקע שקרוב לאובייקט. לכן אנחנו עשויים להעדיף לצלם פורטרט עם רקע מרוחק של הרחוב מאשר לצלם אותו עם הגב לקיר. חישבו טוב על הזוית ממנה את מצלמים, בהנחה ואתם רוצים לקבל תמונה עם עומק.
לסיכום- יש לא מעט גורמים במהלך הצילום שמשפיעים על עומק השדה שבתמונה, לכאן או לכאן. עלינו לחשוב ולשים לב לפני שאנחנו מצלמים איך הבחירות השונות שלנו משפיעות על עומק השדה.
אם למשל נרצה להוציא תמונה עם עומק שדה גדול, תמונת נוף למשל, יתכן שנעדיף להשתמש בעדשה רחבה (אורך מוקד נמוך), צמצם סגור, ולא נתפקס על אובייקט שקרוב מידי.
לחילופין בצילומים שבהם מתקרבים ממש לאובייקט המצולם (במאקרו למשל) נהוג לסגור צמצם כדי לא לקבל תמונה עם עומק שדה רדוד מידי.
אל תשכחו שיש בעולם הצילום המון מצבים שבהם דווקא נעדיף לקבל עומק שדה גדול- נופים, צילומי מוצר ועוד תחומים שבהם נרצה לקבל את מלוא החדות האפשרית בכל עומקי התמונה. הבוקה הוא יפה ומהפנט- אבל אל תהפכו את המרדף אחריו להרגל.
לכל תמונה יש את עומק השדה המתאים לה.
קורסי הצילום - ONLINE
ללמוד צילום בקצב שלכם, בזמנכם הפנוי ובגובה העיניים.
מאמרים ומדריכים בצילום
התחילו כבר עכשיו ללמוד כיצד לצלם תמונות מוצלחות יותר, בכל סוג של מצלמה, או סמארטפון.
מוזמנים ליצור איתי קשר בכל שאלה:
מי אני?
שמי בעז פרדקין, צלם מקצועי ומורה לצילום. בעל נסיון של 14 שנים בצילום בתחומים שונים: אירועים, צילום תיעודי, חיי לילה, מוצרים, עסקים ועוד. מלמד צילום ומנחה קורסים למתחילים ולמתקדמים וכן מלווה בעלי עסקים להשגת מטרותיהם ה"צילומיות" לעסק.
ב2014 פתחתי את קורס הצילום הראשון שלי בחצר ביתי דאז בבאר שבע. מאז, העברתי עשרות קורסי צילום פרונטאליים בת"א וב"ש.
2020 היוותה נקודת מפנה לכולנו. עבורי, היא סימנה מעבר לעולם הדיגיטל והלימוד המקוון במלוא העוצמה. אני מזמין אתכם ללמוד אצלי צילום אונליין- בקצב שלכם, בזמנכם הפנוי ובגובה העיניים- בלי לצאת מהבית.
לשאלות, דיונים ומידע צילומי מעניין ומעשיר,
הצטרפו לקהילת "שאל צלם" בפייסבוק!