top of page
BOAZ-25.jpg

צילום כוכבים

המדריך המלא

בעז פרדקין

צילום כוכבים הוא ז'אנר בפני עצמו בתחום צילום הנוף. הייחודיות שלו היא בעובדה שהצלם צריך להוציא תמונה מסצינה שבה כמעט ולא קיים אור כלל. כמובן שלצורך כך יש להשתמש בחשיפה ארוכה, אך בניגוד לצילומי נוף פשוטים, בצילום כוכבים יש אלמנטים נוספים עליהם יש להקפיד. במדריך זה נסקור כמה שיטות שונות לצילום כוכבים איכותי, שיכינו אתכם לקראת מטר המטאורים השנתי.

885541_536249943144795_67873595862845179

ציוד חובה: מצלמה וחצובה.
ציוד מומלץ: שלט+טיימר, עדשה רחבה. פלאש חיצוני.


התנאים האידיאלים לצילום כוכבים הינם- לילה ללא ירח ומזג אויר בהיר (שמיים מעוננים או אובך יקשו על תפיסת הכוכבים בפריים). בנוסף, רצוי מאוד לצאת לאיזור שמרוחק כמה קילומטרים טובים מהעיר, כדי למנוע את קיומה של תאורה מלאכותית וזיהום אור בפריים.

בצילום כוכבים, כמו בצילום נוף- יש עדיפות ברורה לעדשות רחבות. בעזרתן נוכל לתפוס חלק גדול משמי הלילה ואף לשלב את הקרקע בפריים.


תחילה- נמקם את המצלמה על חצובה בגובה נמוך ובזוית גבוהה.

את הקומפוזיציה של הפריים נקבע בהתאם לתנאי השטח. ניתן לבחור באורינטציית התמונה שלדעתכם תתאים- אופקית או אנכית, ורצוי מאוד לשלב גם את הקרקע בתמונה ביחס של 1/3 ו2/3 עם השמיים בהתאמה (או בכל צורה אחרת שתראה לכם מעניינת).

- ניתן גם להכליל בתמונה "עוגן"- עץ, בנין או עצם אחר שימוקם בפריים ובכך יוסיף אותנטיות לתמונה. ניתן לחפש עצמים למסגר דרכם את השמיים- עצים או מבנים גבוהים.

מבחינת טכניקה, בצילום כוכבים נשתמש בטכניקת החשיפה הארוכה ובגלל העדר האור אף נקצין אותה:

בכדי להגיע לחשיפה נכונה נאלץ להשתמש בISO גבוה וצמצם פתוח. בניגוד גמור למה שהורגלתם בצילומי נוף אחרים, כאן המחסור באור מחייב אותנו לתת "פוש" של אור לתוך המצלמה ע"י כל המנגנונים הקיימים.

מהירות התריס תהיה איטית ביותר, 10-25 שניות, בכדי לאפשר לאור הכוכבים להכנס למצלמה ולהקלט בחיישן במשך זמן ממושך. למה לא יותר מ25 שניות? תיכף נגלה.

בסיטואציה כזו העדשה יכולה להתקשות בהתפקסות אוטומטית בגלל המחסור באור, על כן בצילום כוכבים לרוב משתמשים בפוקוס ידני. על מה מתפקסים? ובכן כדי לכסות את מרבית עומק התמונה, כולל את "האינסוף" שבו הכוכבים נמצאים, יש להתפקס על המרחק ההיפר פוקאלי של העדשה בהתאם לסוג המצלמה, לאורך המוקד ולצמצם שבהם אנו משתמשים.

 

* בכדי למנוע רעידות בצילום- יש להשתמש בשלט או בטיימר של 2 שניות ובכך חסכנו את הרעידה של האצבע על כפתור המצלמה.

boaz (6 of 10).jpg

אז החצובה מונעת לנו רעידות של המצלמה, אבל מה לגבי התנועה של הכוכבים עצמם?

הרי במהלך החשיפה הארוכה גם הכוכבים יזוזו טיפה, ואם נאריך את החשיפה יתר על המידה, במקום כוכבים נקודתיים וחדים יהיו לנו קוים קטנים ומרוחים. זוהי הסיבה למה לרוב לא נרד ממהירות תריס של 25 שניות. כלל האצבע למשך החשיפה המקסימלי תלוי באורך המוקד של העדשה. ככל שנהיה יותר "זום אין", כך הכוכבים "יזוזו" יותר במהלך הצילום. נוסחאת החישוב של משך החשיפה המקסימלי הוא מסובך, ובכדי לפשט אותו, ניקח את אורך המוקד איתו אנו רוצים לצלם, ונחלק איתו את המספר 500. למשל אם אני משתמש בזום של 20mm, משך החשיפה המקסימלי שלי הוא 500/20= 25 שניות. זה יאפשר לנו להוציא כוכבים חדים ולא מרוחים.

שיטה נוספת של צילום כוכבים מבוצעת על ידי שימוש באינטרוולומטר- זהו שלט חיצוני אשר ניתן "לתכנת" אותו להפעיל את המצלמה בפרקי זמן קבועים לפי נתונים שנקבעו מראש. מה הכוונה? שניתן למשל לקבוע באינטרוולומטר לצלם כמות מסויימת של תמונות, (נניח 200) כל 30 שניות. כך ניתן בעצם לצלם מספר גדול של תמונות עוקבות בחשיפה של 30 שניות (ברגע שנגמרת החשיפה מתחילה החשיפה הבאה) ובסופו של דבר לאחד את כל תמונות הכוכבים בתוכנה לתמונה אחת של שובלי כוכבים. 

תמונה2.jpg

עוד שיטה שמאפשרת להוסיף ענין לתמונות הכוכבים שלנו, היא שימוש בפלאש תוך כדי החשיפה הארוכה.

לרוב בצילום כוכבים, השמיים יוצאים בהירים יחסית והקרקע נשארת חשוכה מאוד בגלל העדר האור. ניתן להשתמש בפלאש חיצוני בכדי להאיר חלקים מסויימים בפריים בצורה מעניינת.

למשל- להשתמש בפלאש בכדי להאיר אוהל, להאיר מתחת לעץ, להאיר על בן אדם כנגד רקע של כוכבים ואף להאיר את כל הקרקע שמולינו עם פלאש באלומה רחבה.

ניתן לנסות מספר שיטות:

1) לחבר את הפלאש בעזרת טריגרים ולמקם אותו במקום מסויים כך שיופעל פעם אחת בתחילת או בסוף החשיפה (וילון ראשון/שני).

2) ניתן לטייל עם הפלאש תוך כדי החשיפה ולהפעיל אותו בעזרת כפתור הTest. אפילו כמה פעמים במהלך החשיפה.

boaz-1-4.jpg

טיפ אחרון וחביב- כאשר אתם ניגשים לערוך את תמונות הכוכבים, מלבד חידוד והעלמת רעשים- רצוי מאוד להרים את סרגל הColor Noise. פעולה זו תסיר את הרעש האדום המציק שנוצר בין הכוכבים. שיהיה בהצלחה!

קורסי הצילום - ONLINE

ללמוד צילום בקצב שלכם, בזמנכם הפנוי ובגובה העיניים.

מאמרים ומדריכים בצילום

התחילו כבר עכשיו ללמוד כיצד לצלם תמונות מוצלחות יותר, בכל סוג של מצלמה, או סמארטפון.

Screenshot (38).jpg

מוזמנים ליצור איתי קשר בכל שאלה:

מי אני?

שמי בעז פרדקין, צלם מקצועי ומורה לצילום. בעל נסיון של 14 שנים בצילום בתחומים שונים: אירועים, צילום תיעודי, חיי לילה, מוצרים, עסקים ועוד. מלמד צילום ומנחה קורסים למתחילים ולמתקדמים וכן מלווה בעלי עסקים להשגת מטרותיהם ה"צילומיות" לעסק.

ב2014 פתחתי את קורס הצילום הראשון שלי בחצר ביתי דאז בבאר שבע. מאז, העברתי עשרות קורסי צילום פרונטאליים בת"א וב"ש.

2020 היוותה נקודת מפנה לכולנו. עבורי, היא סימנה מעבר לעולם הדיגיטל והלימוד המקוון במלוא העוצמה. אני מזמין אתכם ללמוד אצלי צילום אונליין- בקצב שלכם, בזמנכם הפנוי ובגובה העיניים- בלי לצאת מהבית.

תודה רבה! אצור איתך קשר בקרוב

לשאלות, דיונים ומידע צילומי מעניין ומעשיר, 

הצטרפו לקהילת "שאל צלם" בפייסבוק!

שאל צלם חדש 2 עיגול.png
bottom of page